Obama kontrollerar allt färre islamistiska rebeller i Syrien – och är ointresserad av alla andra.

Syriska rebeller avvisar oppositionens koalition, kräver islamistiskt ledarskap

Se även Arutz7, Barry Rubin

Av Erika Solomon
BEIRUT | Ons Sep 25, 2013 11:20 CEST

( Reuters ) – Tusentals syriska rebeller har brutit med den västerländskt stödda koalitionen och efterlyser en ny islamistisk front, undergräver de internationella insatserna för att bygga upp en pro-västlig militär styrka för att ersätta president Bashar al-Assad.

Alltmer uppdelat på ett slagfält där Assads bättre beväpnade trupper marscherar fram, var bundsförvanter till Fria syriska armén (FSA) [som i åratal stötts med vapen och pengar av Obama, t.ex. gick en båt med vapen från Benghazi till Turkiet och dem IiS3 ] bland 13 disparata rebellgrupper som förnekar exil ledarskap och vill bygga ett islamiskt allians som innehåller al-Qaida – kopplade Nusra Front, sade befälhavare på tisdagen.

Uppgifter om antalet berörda fighters och hur de skulle samarbeta förblir oklar. Men i en online video sade en ledare för den islamistiska Tawheed-brigaden att blocket avslog myndigheten hos det syriska samlingspartiet (SNC) och den västerländska – och Saudi-stödda exiladministratopmem av Ahmad Tumeh.

En talesman för koalitionen, president Ahmed Jarba, som deltog i FN:s generalförsamling i New York, sade att han skulle bege sig till Syrien på torsdagen att svara: ”Vi kommer inte att förhandla med enskilda grupper .Vi kommer att komma med en bättre struktur för att organisera de stridande styrkorna” sade talesmannen Loay Safi.

Flytten är ett bakslag för utländska ledare som försöker stärka mer sekulära rebellgrupper och lugna väljare skeptiska till djupare engagemang i Syriens inbördeskrig. Vissa kan tänka om hjälp för de stridande, som sträcker sig från vapen från Gulfen till icke-dödande stöd från Europa och USA.

För Assad, som redan uppmuntrats av Rysslands diplomatiska stöd som undergrävt USA:s planer att bomba hans styrkor efter en giftgasattack, kunde en något mer kraftfull rebellkoalition utmana hans armés uppsving i området. Men det kan mer än väl bli en försvagning av internationellt stöd för hans fiender.

Även om vissa moderata islamistiska soldater förnekade att förändringen innebar ett mer radikalt sekteristiskt förhållningssätt, kan det bli en mer synlig roll för islamistiska radikaler på bekostnad av SNC, vilket skulle stärka Assads påstående att alternativet till hans styre, baserat på hans fars militära övertagande för fyra decennier sedan, är ett Syrien drivt av al-Qaida.

Den mest hårdföra islamistiska militanta gren, al Qaidas Islamiska stat Irak och Levanten (ISIL) som har fört allt fler utländska jihadister in i Syrien, har inte undertecknat den nya pakten. Det var dock oklart om de hade avvisat deltagande eller inte hade blivit inbjudna att delta.

De 13 grupperna undertecknade ett uttalande som uppmanar att motstånd mot Assad omorganiseras inom en islamisk ram och att det omfattar enbart grupper som kämpar inne Syrien. Undertecknarna är allt från hårdföra Nusra Front och Ahrar al-Sham till mer moderata grupper som Tawheed-brigaden och islam Brigade.

”Dessa krafter känner att alla grupper som bildats i utlandet utan att återvända till landet inte representerar dem, så gerillastyrkorna kommer inte att erkänna dem”, sade uttalandet som lästes online genom Abdulaziz Salameh, den politiska ledaren för Tawheed-brigaden.

” Därför representerar Samlingspartiet och dess förmodade regering ledd av Ahmad Tumeh inte dem, och kommer inte att erkännas” sade han.

Analytiker Aron Lund skrev på bloggen Syria Comment: ”Om uttalandet visar sig korrekt representera de nämnda grupperna och de inte omedelbart faller sönder igen, är det en mycket stor affär.

”Det representerar uppror hos en stor del av de ”vanliga FSA’ mot dess påstådda politiska ledarskap, och anpassar öppet dessa fraktioner med mer hårdföra islamistiska krafter .”

moderata islamister

Efter den 2-1/2 års revolten mot Assad började, har Syriens opposition härjats av factionalism och rivalitet. Det har också funnits spänningar mellan islamistiska grupper ocrh de som stöder en sekulär vision för ett post-Assad Syrien.

Assad och hans ryska allierade har visat hur en revolt som inleddes under 2011 med krav på demokrati, har sett uppkomsten av sekteristiskt hat mellan den sunni-muslimska majoriteten och Assads Alawitesekt. Det oroar även andra minoriteter i Syriens komplexa samhälle, däribland kristna och etniska kurder.

GulfArabernas stöd för rebellerna har markerat krigets roll i en bredare regional konfrontation mellan sunni och shia-Iran, som stöder Assad och shiitiska arabiska rörelser.

Rebeller och aktivister i oppositionen avvisade skildringen av uttalandet som ett slag mot moderata krafter, dock. De såg det snarare som en enande av rebeller på marken medan det sattte ur spel den lilla men kraftfulla ISIL.

”Det finns en hel del förvrängning av rebellrörelsen … Detta är inte ett slag mot de moderata, ” sade en fighter från islambrigaden, som inte vill bli namngiven när han kritiserar al-Qaida.

”Fronten delas mellan de radikala grupper som följer ISIL och de andra som är islamister men accepterar minoriteter och vill följa en mer moderat islamistisk tolkning för landet. Detta ändrar inte det .”

Det anti-FSA skiftet kan också vara territoriellt – de flesta av de som anmält sig till det nya blocket är från brigader i norra Syrien, där oppositionen håller stora delar av territoriet.

Inga större styrkor från östra och södra Syrien verkar stödja det. Deraa, på gränsen till Jordanien, är det viktigaste transitlandet för leveranser från Väst och Gulf-länderna. Förekomsten av hårdföra islamister är avsevärt lägre där.

En person i Fria syriska arméns befäl sade att tillkännagivandet hade tagit hans ledarskap med överraskning.

”Jag vet inte ens vad jag ska säga” sade han, talade på villkor av anonymitet.” Det fanns några mycket viktiga fraktioner som gick. Och från mitt perspektiv gav de ingen varning.”

Han sade att FSA-commanders träffades för att diskutera uttalandet och kan försöka att förhandla med sina tidigare partners.

Khaled Khoja, företrädare för det syriska Samlingspartiet i Turkiet, uppskattade att de 13 grupperna hade omkring 20.000 soldater och sade att de i praktiken kontrollerar norra Syrien.

Han sa att deras flytt kan ha föranletts av bristande samråd med koalitionen när det tillkännagavs bildandet av en övergångsregering denna månad ledd av Tumeh. Men han hoppades att de fortfarande skulle kunna övertalas att ändra sig.

” Den här situationen kan  fortfarande lösas genom ett erkännande av dessa brigader, låta dem delta i beslutsfattandet och ge dem stöd” sade han.

” Vi har ignorerat dem i 2 1/2 år, trots att de var de mest effektiva grupperna.”

Charles Lister från IHS Janes Terrorism och Insurgency Centre sade att de tre moderata islamistiska grupper som undertecknat uttalandet – Tawheed-brigaden, islam-brigaden och Suqor al-Sham – hade företrätt SNC främsta stridsstyrka.

”Det är troligt att den moderata islamistiska koalitionen har upphört att existera som en enda organisationsstruktur” sade ha .

SAUDIernas aktion.

Islamistiska krafter växte i maktallt eftersom den syriska konflikten ändrats från fredliga protester till ett väpnat uppror efter ett hårt tillslag av Assads styrko . Militanta grupper, en del kopplade till al-Qaida, har blivit ännu starkare i det efterföljande inbördeskriget.

”Dessa krafter uppmanar militära och civila styrkor att enas under ett tydligt islamiskt ramverk baserat på sharialagar, vilket bör vara den enda källan till lagstiftningen” sades det i uttalandet.

Oavsett deras ideologiska bakgrund är många oppositionsgrupper inne Syrien skeptiska och förbittrade på SNC.

Kritiker anklagar dem för att inte vara transparenta med finansiering och i deras politiska processer. De säger att de är ur kontakt med människor i Syrien, där mer än 100.000 har dödats och delar av territoriet har förstörts av strid och granatanfall.

Vissa Nusra Front-kämpar och supportrar som talade till Reuters sade att Nusra och dess allierade hade uppvaktat moderata rebeller när de såg deras förhållande surna med SNC.

Saudiarabien, som har tagit över som den viktigaste utländska spelare och finansiär av SN , hade försökt att marginalisera islamistertill fördel för att stärka sekulära krafter.

” Våra brigader är trötta på SNC-strategin, de verkar på utsidan och struntar i interiören. Och en hel del av de moderata islamisterna hade knuffats undan när Qatars roll blev omkörd av Saudiarabien”, sa en Nusra supporter. ”Saudi startade att aggressivt stödja sekulära grupper.”

( Kompletterande rapportering av Stephen Kalin och Dominic Evans i Beirut, Dasha Afanasieva i Istanbul och Asma Alsharif i FN, Redigering av Alistair Lyon och Alastair Macdonald .)

 

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/sakerhetsrad-enat-om-syrienvapen_8562026.svd

 http://www.svd.se/nyheter/utrikes/fns-beslut-lar-inte-stoppa-kriget_8562676.svd

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/fn-chefen-traffade-syrienkoalition_8563492.svd

p> 

Om The Golani Snowman

I am an international spy, selling my goods to the highest bidder.
Det här inlägget postades i Israel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s