EU-revisorn finner att € 1.000.000.000 (8,675,289,758 SKR) bistånd till Egypten har gått till spillo. Bildt som använder våra skattepengar…..

Från FT.com via ElderofZiyon, också på HonestReporting

Onsdag, 19 Juni, 2013

Det € 1 miljard i EU-stöd som levererats till Egypten under de senaste sju åren har inte gjort ett skvatt för att uppfylla sina syften att förbättra demokratin och de mänskliga rättigheterna i landet, enligt en fördömande bedömning från de ekonomiska övervakarna.

Den Europeiska revisionsrätten fann att den nya egyptiska regeringen som svepte till makten i kölvattnet av de folkliga upproren i 2011 hade – om något – visat ännu mindre intresse än sin föregångare i EU-sponsrade program för att främja det civila samhället och skydda kvinnors rättigheter och minoriteter.

Den varnade också att Bryssel inte kunde spåra cirka 60 procent av stödpengarna efter det överfördes till egyptiska statens kassakistor, upphov till oro över omfattande bedrägerier och misskötsel.

De uppfyller inte villkoren alls – och ändå ärhar de fått pengarna,” säger Karel Pinxten, tjänsteman hos revisionsrätten som övervakar översynen, och uppmanar EU att se över politiken.

I betänkandet föreslås att EU fortsätter att vara väldigt vagt om ett flera decennier gammalt försök att driva en effektiv politik för att förbättra styrningen och skapa ekonomisk tillväxt i en viktig region på dess södra tröskel.

Den senaste inkarnationen av EU:s så kallade ”grannskapspolitik” avtäcktes 2004 med filosofin att Bryssel skulle ge mer biståndspengar till regeringar som levererar med avseende på reformer och undanhålla det från dem som inte gjorde det.

Initiativet fick större brådska efter den våg av folkliga uppror som skakade norra Afrika och Mellanöstern för två år sedan, att påverka auktoritära regeringar och öppna vägen för en ny strategi från EU.

Som det största landet i arabvärlden och en av EU: s största mottagare av utländskt bistånd, har Egypten fått en särskild prioritering. EU har anslagit cirka € 1 miljard till Kairo mellan 2007 och 2013 – den period som omfattas av granskningen.

Men revisionsrätten har konstaterat att Europeiska kommissionen, EU: s verkställande organ, och den europeiska avdelningen för yttre åtgärder, dess diplomatiska tjänst, ”inte har kunnat hantera EU:s stöd för att förbättra styrningen i Egypten effektivt,” enligt en kopia som erhållits genom Financial Times.

”Kommissionen tog en hel del initiativ. Men ta initiativ är en sak – att få resultat är något annat,” sade Mr Pinxten.

Han noterade också att motståndet till programetm för att utrota korruption och skydda de mänskliga rättigheterna som visades av Hosni Mubarak, som länge var den egyptiska härskaren, och sammalunda av den nuvarande islamistiska regeringen som leds av Mohamed Morsi.

”Det var helt klart under perioden Mubarak men även nu under Morsi, att från den egyptiska sidan var det inte någon högre grad av vilja att vilka följa kommissionens råd. Och det är en underdrift,” sade Mr Pinxten. [Inte sa Bildt något om det när han nyligen var i Egypten för att ge mer pengar. Han har inte nämnt nåt om denna enorma stöld av våra skattepengar på hans ökända Twittrande/blog heller. Det är ju inte hans pengar så inte intressant.]

Ett formellt svar från kommissionen accepterade i allmänhet rapportens slutsatser, men sa att dnt inte ”tar tillräcklig hänsyn till den lokala politiska situationen” och argumenterade att mer tid behövdes för att se resultat.

Ändå erkände den ”en ökad motvilja mot det civila samhället och mänskliga rättigheter mer allmänt” i Egypten sedan 2011 års uppror.

Rapportenkommerr sannolikt att sporra till en ny debatt om fördelarna med EU:s bistånd – särskilt i en tid av budgetnedskärningar i Europa.

Guy Verhofstadt, ledare för de liberala demokraterna i Europaparlamentet, sade att rapporten visade att EU:s människorättspolitik är ”ett skämt” och krävde att blocket är mer kraftfullt om upphävande av stödet.

Stöd från USA till Egypten är minimalt jämfört med det från EU. Och USA är inte skyldig att skicka en cent! Detta konstaterades av JPost förra veckan:

På fredagens utrikesdepartementets dagliga pressbriefing frågade en reporter , ”Hur mycket är USA skyldig att lämna till Egypten under Camp David-avtalet?” Ingenting alls, svarade talesmannen en dag senare, uppenbarligen efter samråd med hans överordnade.

”USA är inte skyldig att ge bistånd till Egypten. Vi erbjuder stöd eftersom det tjänar USA:s nationella intressen i en avgörande och instabil region.” [Och de ger jetplan och tanks som endast kan användas för att anfalla Israel.]

Under sin senaste resa till Kairo, lovade utrikesminister John Kerry ytterligare 250 miljoner dollar. Som svar på en reporter fråga, sade utrikesdepartementets talesman att allt var för ekonomisk stabilisering och utveckling och inget var för militärt bistånd.

Så vem lobbar för det fortsatta amerikanska stödet till Egypten?

Delvis Israel.

Under tidigare år då kongressen försökte knyta stödet till Egypten till demokratiska reformer och respekt för mänskliga rättigheter, kom några av de starkaste invändningarna från den israeliska ambassaden i Washington, vars diplomater skyndade till Capitol Hill för att förklara hur viktigt detta stöd var för att bevara fredsfördraget.

De var inte alltför bekymrade över Kairos urusla mänskliga rättigheter, även om de ville att Washington skulle trycka på ett slut på anti-israelisk hets i egyptiska medier.

USA:s stöd till Egypten är långt mer expansivt än vad so kommerm från EU, men det verkar uppenbart att mycket pengar som skickas från USAID slösas bort.

Redan för två år sedan hävdade Egypten att ha avvisat USAID-pengar just på grund av de förbehåll – att de kräver mänskliga rättigheter och demokrati att blomstra. Men de verkar ändå ha accepterat det, eftersom ingenting på USAID:s webbplats nämner några problem.

Kanske är anledningen är att det muslimska brödraskapet anser alla västerländska pengar som flyter indirekt i deras kassakistor för att vara en Jizya-skatt för väst.

Bara förra månaden, genomförde John Kerry en förlängning på militärt bistånd till Egypten till synes utan några villkor:

Diskret förnyade det amerikanska utrikesdepartementet militärt stöd till Egypten förra månaden. Tillkännagivandet gjordes endast 7 juni. Administrationen Barack Obama undvek en offentlig debatt som skulle vara pinsam med detta stöd för den nya politiska regimen i Egypten, som drivs av det muslimska brödraskapet.

USA:s utrikesminister John Kerry utnyttjade alla kryphål lagen ger honom förlänga militär hjälp, trots den oro Washington visar inför den nya egyptiska regimens politik mot inrättandet av en verklig demokrati och respekt för grundläggande friheter och mänskliga rättigheter i Egypten.

Den 9 maj skickade Kerry kongressen ett memo som informerade den om hans beslut att förlänga $ 1.300.000.000 av årligt militärt bistånd till Egypten, med hänvisning till behovet av att skydda väsentliga intressen av USA:s intressen i Mellanöstern, nämligen passage av krigsfartyg i Suez Canal, nödvändig för att skydda den oljerika Gulfstaterna mot hot från Iran, skydd av gränserna mot Israel från infiltration av militanta islamister och vapen, vilket ökar säkerheten för de förstnämnda mot hot från islamistiska extremister i Gazaremsan och Sinaihalvön.

I alla fall visar EU-granskning att alla västerländska pengar som skickas som ett incitament för att förbättra de mänskliga rättigheterna och demokratin i Egypten slösas bort totalt. Lika viktigt, det bevisar att västvärlden är tveksamma till attbegränsa sitt stöd även när det visar sig vara helt meningslöst – det är svårare att stoppa ett program än att starta det. (Tänk på UNRWA, som mal på över sextio år efter att det skulle ha försvunnit.)

Kommer EU att göra en liknande granskning på pengar som skickas till PLO, direkt och via enskilda organisationer?

http://www.dagen.se/opinion/palestinabistand-bor-granskas/

Om The Golani Snowman

I am an international spy, selling my goods to the highest bidder.
Det här inlägget postades i Israel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s