Brandkatastrof omkring Haifa.

[Uppdaterad dec. 5, 2010]

Det ska inte talas om det förrän där har framkommit bevis, men faktum är att branden i Galileen startade på minst tre ställen samtidigt, vilket är näst intill omöjligt att förklara med något annat än att araber gjorde som de gjort åtskilliga gånger – startade skogsbranden. Se länk1 länk2. Alltför många skogsbränder i Israel startar på detta sättet. Även CNN skriver om att det är möjlig mordbrand utfört av araber. Israel är det enda land i världen som har mer skog än för 50 år sedan, så de vet väl värdet av skogen. Även abbas sa att han skulle skicka hjälp, vilket vore bra ur flera synpunkter. Om det nu blir av.

Talet om att branden kan ha startats av araber upprepades på fredagsmorgonen i israelisk TV. Utredning har startats om mordbrand kan vara inblandat liksom den dåliga planeringen av möjligheten till storbrand i det torra vädret. Det har också förekommit att militära övningar har startat skogsbrand men inte i detta fallet.

Nyligen var där två andra stora bränder i Golan, som också fick stor utbredning tack vare det torra vädret. Också här misstänker man att arabiska metalltjuvar kan ha varit inblandade i det ena fallet. Flera andra källor talar om misstankarna att araber har startat mordbrand, se länk1 länk2 länk3 länk4 Israelpundit säger:

According to an unconfirmed report on rotter.net, Radio Haifa reported that Arabs have been dancing in the streets of Furadis, just south of Haifa, in celebration of the deadly fire. There is no doubt in my mind that Arabs set the fire. This is terrorism and should be treated as such. The Arabs want their desert back. I say they must go!! Yamit

Grekland och Cypern har sänt helikoptrar för att hjälpa till med släckningsarbetet. Israels Försvarsmakt deltar med brandmännen i bekämpningen av elden. New Yorks borgmästare har fyllt en 747 med brandskyddsmedel som är på väg till Israel. Haifaområdet har varit ovanligt varmt och torrt med just nu 27-29° i dagstemperatur. Utredningen KAN utvisa att branden är den största terroraktionen  någonsin i Israel.  Israel Security Agency ska utreda.

Nu, lördag har plan från Schweiz, Ryssland, Holland, Frankrike, Azerbaijan och Rumänien ansluit sig till tidigare från Bulgarien, Cypern, Grekland och Turkiet. Självklart inget från Sverige. Man påminns om katastrofen på Haiti, där Israel var med läkare och fältsjukhus någon dag efter händelsen, Sverige kom masande flera veckor senare. Samma vid tsunamikatastrofen. Definitivt en bra internationell brandövning dock, lite samstämmighet inför nästa gång det händer någonstans i världen.

Footage of Fire in the North http://wejew.com/flv_player/Main.swf

En brandhärd började i en illegal drusisk soptipp nära en drusisk by, Issawiya. Med illegal menas förmodligen att den inte alls var brandsäkrad. De 40 som dog i en bussbrand var fängelsetjänstemän, också i huvudsak druser. Där har framkommit anklagelser att regeringen inte har sett till att där har varit nog med utrustning för att bekämpa denna typen av skogsbrand och Netanyahu har nu sagt att de ska se till att fler flygplan etc skaffas in. Chefen för Haifas polis är också skadad av elden, en kvinna. Hennes bil, som hade ledsagat bussen, såg sannerligen inte särskilt snygg ut i eldstormen. 12000 har evakuerats.

Två personer har arresterats misstänkta för mordbrand. Se även Jpost.

Mera på denna länk.

Här ett praktiskt tips.

The source is the following: http://forums.digitalpoint.com/showthread.php?t=1571127

The Prophet Muhammad said that when the Muslims fight the Jews, each and every stone and tree will say: Oh Muslim, oh servant of Allah, there is a Jew behind me, come and kill him. The only exception is the Gharqad tree, which is one of the trees of the Jews, and if they hide behind it, it will not reveal their presence. written in the Hadith (Sahih Muslim [literally: ”true Muslim”], Book 041, Number 6985), the 2nd most important book in (sunnah) Islam.

The Gharqad (pron. ”rarkad” – Arabic) tree is called Boxthorn in English, and ”Atad” in Hebrew. It is actually more like a high Bush than a tree. It is a typical tree to the middle eastern desert regions…. According to ”Palestinian sources”, studies conducted in Israel managed to show, that the Zionists have already started a massive national project to plant a lot of Boxthorn tree all over Palestine, to save their soul from the wrath of Allah and the mujahideen. A report on this ”study” was published on Hamas TV. (link with video)

Hittills har hjälp kommit från Bulkarien (inkl. 100 brandmän), Grekland,  till och med Turkiet trots ökad fientlighet, helikoptrar från England och Cypern, brandbilar från Jordan. Ett stort secialplan väntas från Ryssland. Erbjudanden också från Egypten, Azerbadjan, Sanien, Kroatien och Frankrike.  Ett stort plan från New York med brandbekämpningsmedel som Israel har ont av.

Samarien har kapacitet att ta emot stora mängder flyende människor från de brinnande områdena, vilket har hänt förr, som vid kriget med Libanon.

Brandväsendet i Israel säger att deras krav har negligerats av regeringen i decennier. Tyvärr är det väl alltför ofta så i Israel, att det krävs en katastrof för de styrande att vakna, även då gör det omöjliga – som i Entebbe, som i Sexdagarskriget och många andra tillfällen. Att extremvänsterblaskan Ha’aretz i stället roar sej med att skälla ut de hårt arbetande brandmännen är enbart för utländsk press att gotta sej med.

Några har kunnat återkomma till vissa säkrade områden.

Polisen arresterade på Lördagseftermiddagen två 16-åriga ungdomar från den arabiska byn Usfiya som nog hade varit slarviga med eld. Polisen sa också att de kände familjen som hade startat elden, men antagligen också pga slarv.

Brandmän och andra hade rapporteratt att de under fredagen sett grupper och individer som kastat brandbomber nära områden där branmännen arbetade och andra småbränder i närheten tycks ha startats av människor inspirerade av den stora branden.

Många spekulationer har uppstått, brandrök hade tidigt setts från den drusiska byn och rapporterats, när en brandbil hade kunnat lösa problemet, men inget gjordes.  Åtminstone har man lärt sej mycket från detta. Inrikesministeriet säger att de länge har bett om mera medel just för att kunna skydda sig mot sådana katastrofer men det blev kalla handen från regeringen. Ministern sa att det redan under Sharon år 2001 blev kalla handen inför ett krav på brandbekämpningsflygplan.

.

DN373 SvD477 vg DN564 DN541

Om The Golani Snowman

I am an international spy, selling my goods to the highest bidder.
Det här inlägget postades i Israel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s